OSM Hajnówka pozyskuje surowiec z czystych ekologicznie terenów Podlasia. Dzięki zachowanemu naturalnemu środowisku, czystym lasom, łąkom, wodzie, braku szkodliwego dla środowiska przemysłu oraz swoisty mikroklimat powodują, iż wyroby spółdzielni są wyjątkowe dobre i zadawalają gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy
Ser Carski z Hajnówki
Ser Carski laureatem Podlaskiej Marki Roku 2012
Niezwykle istotnym elementem produkcji tego sera jest sposób jego pielęgnacji w procesie dojrzewania. Powierzchnię skórki pokrywa się polioctanem winylu, który nanosi się na ser kilkakrotnie, do utworzenia 3-4 jego warstw. Powłoka ta chroni skórkę przed pleśnieniem i nadmiernym wysychaniem. Pod tak zabezpieczoną powierzchnią sera wszystkie procesy chemiczno-mikrobiologiczne zachodzące w jego miąższu przebiegają w sposób harmonijny i w efekcie uzyskiwany jest bardzo pożądany, subtelny, pełny i charakterystyczny smak sera typu holenderskiego długodojrzewającego.
Na powstanie oczkowania w postaci regularnych, okrągłych i lekko owalnych oczek ma także wpływ stopniowanie temperatur w czasie jego dojrzewania i przestrzeganie sekwencji ich podwyższania i obniżania.
Ser CARSKI powinien dojrzewać minimum trzy miesiące, aby w pełni osiągnął zamierzone cechy organoleptyczno-fizyczne. Każda sztuka sera przed dystrybucją owijana jest w folię HDPE, ściśle przylegającą do jego powierzchni i chroniącą dodatkowo przed uszkodzeniami mechanicznymi w czasie transportu. Do obrotu handlowego ser sprzedawany jest w blokach około 4,0 kg oraz paczkowany 300g.
Idealny jako przękąska do wina lub piwa.




Szczegóły
Smak i zapach |
Charakterystyczne dla sera długodojrzewającego. Smak subtelny, pełny, słodkawy, w serach starszych dopuszcza się lekko gorzki. |
Barwa |
Intensywnienie żółta,jednolita w całej masie. |
Kształt i wygląd |
Kawałki sera 300g.Boki proste lub lekko zaokrąglone.Wierzch i spód lekko wypukły.Zapakowane w folię PAPE i kartonik kolorowy z nadrukiem. |
Skórka |
Gładka, mocna, sucha, pokryta powłoką polioctanu winylu, dopuszcza się lekkie odciski form i małe powierzchniowe skazy. Pojawiające się pod skórką kryształki nie są cechą dyskwalifikującą ser z obrotu. Jest to zjawisko krystalizacji aminokwasów. |
Oczkowanie |
Oczka okrągłe i owalne, wielkości nie przekraczającej dużej wiśni, dopuszcza się pojedyncze oczka orzeszynowate i nieregularne oraz nieliczne szczelinki i orzeszynę przy skórce. |
Przeznaczenie |
Dla wszystkich sektorów rynku konsumenckiego z wyjątkiem osób uczulonych na białko mleka. |
Waga Kod Ean opakowania jednostkowego |
Waga opakowania jednostkowego 300g 5901773001117 |
Waga op.zbiorczego Kod Ean opakowania zbiorczego |
Waga opakowania zbiorczego 4 szt x 300g=1,20kg 5901773001124 |
Wykaz sklepów i hurtowni na terenie kraju posiadających w ofercie ser carski z Hajnówki.
W przypadku braku sera w podanych niżej punktach prosimy o kontakt z kierownikiem hurtowni lub stoiska nabiałowego celem uzupełnienia asortymentu sera. Dane kontaktowe zamieszczone są na stronach internetowych danego odbiorcy. Osoby zainteresowane wprowadzeniem sera carskiego do swojej oferty lub uzupełnieniem poniższej listy proszone są o kontakt z działem handlowym OSM w Hajnówce – tel 85 6829543, 85 6829544, 85 6829545 lub pocztą elektroniczną.
Sieć sklepów
Sieć AUCHAN
Białystok
ul. Produkcyjna 84
Białystok
ul. Hetmańska 16
Bydgoszcz
ul. Mariana Rejewskiego 3
Gdańsk
ul. Szczęśliwa 3
Warszawa
ul. Górczewska 124
Łomianki
ul. Brukowa 25
Warszawa
ul. Modlińska 8
Piaseczno
ul. Puławska 46
Płock
ul. Wyszogrodzka 140
Rumia
ul. Grunwaldzka 108
Sieć LECLERC
Warszawa
ul. Jutrzenki 156
Warszawa
ul. Ciszewskiego 15
Łódź
ul. Inflancka 45
Sieć ARHELAN
Bielsk Podlaski (Sklep nr 15)
ul. Mickiewicza 178A
Sokółka (Sklep nr 19)
ul Białostocka 126
Białowieża (Sklep nr 49)
ul. Grudkowska 3
Białystok (Sklep nr 50)
ul. Chrobrego 10A
Społem PSS Białystok
Białystok (Sklep nr 15)
ul. Wrocławska 15
Białystok (KEN)
ul. H. Kołłątaja
Białystok (Sklep nr 18)
ul. Mieszka I
Białystok (Sklep nr 53)
ul. Bojary
Białystok (Sklep nr 45 – OPAŁEK)
ul. M.C. Skłodowskiej
Białystok (Sklep nr 88)
ul. Gajowa
Białystok (Sklep nr 146 – DELIKATESY)
ul. Rynek Kościuszki
Hurtownie
Niepołomice (Wigo)
ul. Grabska8
Białystok (SOT)
ul. Handlowa 4
Chorzów (SOT)
ul. Piekarska 1/3
Kraków (SOT)
ul. Półłanki 82
Sosnowiec (SOT)
ul. Wojska Polskiego 138A
Wrocław (SOT)
ul. Brodzka 10
Szczecin (SOT)
al. Wojska Polskiego 198F
Kielce (SOT)
ul. Skrajna 58
Poznań (SOT)
ul. Jasielska 8A
Białystok (Centrum Dystrybucji Wędlin Panda)
ul. Ignatki 40/7
Białystok (SPOŁEM PSS)
ul. Dojnowska 65
Warszawa (HURTOWNIA BAG – POL)
ul. Modularna 12
Nowy Sącz (DOMINIK)
ul. Dojazdowa 3
Chrzanów (ART-MLECZ)
ul. Śląska 64a
Pozostali ODBIORCY
Warszawa (SUPERSAM)
ul. Puławska 131
Warszawa (TOP MARKET)
ul. Powstańców Śląskich 108A
Warszawa (WSS ŚRÓDMIEŚCIE)
ul. marszałkowska 126/134
Hajnówka (SKLEP FIRMOWY OSM)
ul. Batorego 1
Hajnówka (SPOŁEM PSS HAJNÓWKA SDH)
ul. 3 maja 47
Hajnówka (SPOŁEM PSS HAJNÓWKA SUPERMARKET BATORY)
Białystok (SELGROS)
ul. Produkcyjna 86
Białystok (CUKIERNIA HORT-CAFE)
ul. M C. Skłodowskiej
Kraków (LIMONA)
Plac Rybitwy C30
Hajnówka (EMMA-HAJNÓWKA)
Stoisko piekarniczo cukiernicze w Markecie Kaufland
Hajnówka (LEWIATAN)
ul. Bielska
Białowieża (PROMYK)
ul. Waszkiewicza
Białowieża (ANISE)
ul. Ogrodowa 9
Białowieża (JARZĘBINKA)
ul. Olgi Gabiec 11
-
- „Oko na Żubra” ser typu szwajcarskiego. Ser produkowany jest z mleka pasteryzowanego. W czasie procesu dojrzewania kształtują się jego cechy sensoryczne. Ser ten charakteryzuje się łagodnym, aromatycznym, orzechowym smakiem i zapachem. Starsze sery mogą mieć smak lekko pikantny i gorzkawy.
Jego oczka wielkości czereśni to skutek działania bakterii propionowych, które w trakcie dojrzewania sera przekształcają kwas mlekowy na kwas propionowy wydzielając między innymi dwutlenek węgla.
„Oko na Żubra” jest doskonałym smakołykiem na co dzień i od święta. Polecany dla młodszych i starszych jako doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka i wapnia.
Waga sera – bloki ok. 4,00 kg
-
- Ser edamski typu holenderskiego – smak delikatny, łagodny z lekkim posmakiem pasteryzacji, dopuszcza się lekko kwaśny – waga: bloki 4 kg oraz ser plasterkowany 100g, 150g, 300g.
- Ser gouda typu holenderskiego – smak delikatny, łagodny z lekkim posmakiem pasteryzacji, dopuszcza się lekko kwaśny – waga: bloki 4kg oraz ser plasterkowany 100g, 150g, 300g.
Smak i zapach | Łagodny, delikatny, z lekkim posmakiem pasteryzacji, dopuszcza się lekko kwaśny, lekko pikantny. |
Barwa | Żółta, jednolita w całej masie, dopuszcza się lekkie przebarwienia przy skórce. |
Konsystencja | Miąższ w miarę miękki, elastyczny, jednolity w całej masie. |
Kształt i wygląd |
Plastry – 150g ℮ i 300g ℮ w opakowaniu. |
Oczkowanie | Nieliczne, wielkości grochu, dopuszcza się pojedyncze orzeszynowate. |
Przeznaczenie | Dla wszystkich sektorów rynku konsumenckiego z wyjątkiem osób uczulonych na białko mleka. |
Kod | 5901773001049-150 g ℮ – 10 szt w kartonie 5901773001070-300 g ℮ – 5 szt w kartonie |
-
- Ser morski typu holenderskiego – smak pikantny ostry lekko słony, dopuszcza się lekko kwaśny. Bloki 4kg.
-
- Ser podlaski typu holenderskiego – smak łagodny lekko pikantny, lekko kwaśny z lekkim posmakiem pasteryzacji. Bloki 4kg.
-
- Masło extra 200g, masło extra osełka 250g, masło extra osełka luz
-
- Twaróg hajnowski mielony o zawartości 9% i 4% tłuszczu, waga 0,5 kg i 1 kg
-
- Twaróg hajnowski o zawartości 9%, 4%, 0,5% tłuszczu krajanka, waga od 0,5 kg do 0,7 kg
-
- Twaróg hajnowski klinek waga od 0,4 kg do 0,6 kg o zawartości tłuszczu 9% i 4%
-
- Twaróg hajnowski klinek 250g 9%, 4% i 0,5% tłuszczu
Produkcja twarogów 250g odbywa się w sposób całkowicie zautomatyzowany w technologii formowej bezchustowej, przy wykorzystaniu kotłów twarożkarskich zamkniętych (koagulatorów). Wszystkie elementy urządzeń mające kontakt z produktem wykonane są z materiałów posiadających atesty i certyfikaty, a urządzenia są wykonane zgodnie z zasadami GMP i posiadają świadectwa producenta.
Twaróg pakowany jest na automatycznej maszynie pakującej, wytwarzającej opakowania z głębokotłoczonej i zgrzewanej folii dolnej, w połączeniu ze zgrzewaną folią górną. Opakowanie twarogu w formie tacki jest wygodne dla konsumenta, estetyczne oraz pozwala na powtórne jego zamknięcie.