OSM Hajnówka pozyskuje surowiec z czystych ekologicznie terenów Podlasia. Dzięki zachowanemu naturalnemu środowisku, czystym lasom, łąkom, wodzie, braku szkodliwego dla środowiska przemysłu oraz swoisty mikroklimat powodują, iż wyroby spółdzielni są wyjątkowe dobre i zadawalają gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy

Ser Carski z Hajnówki

Ser Carski laureatem Podlaskiej Marki Roku 2012

Niezwykle istotnym elementem produkcji tego sera jest sposób jego pielęgnacji w procesie dojrzewania. Powierzchnię skórki pokrywa się polioctanem winylu, który nanosi się na ser kilkakrotnie, do utworzenia 3-4 jego warstw. Powłoka ta chroni skórkę przed pleśnieniem i nadmiernym wysychaniem. Pod tak zabezpieczoną powierzchnią sera wszystkie procesy chemiczno-mikrobiologiczne zachodzące w jego miąższu przebiegają w sposób harmonijny i w efekcie uzyskiwany jest bardzo pożądany, subtelny, pełny i charakterystyczny smak sera typu holenderskiego długodojrzewającego.
Na powstanie oczkowania w postaci regularnych, okrągłych i lekko owalnych oczek ma także wpływ stopniowanie temperatur w czasie jego dojrzewania i przestrzeganie sekwencji ich podwyższania i obniżania.

Ser CARSKI powinien dojrzewać minimum trzy miesiące, aby w pełni osiągnął zamierzone cechy organoleptyczno-fizyczne. Każda sztuka sera przed dystrybucją owijana jest w folię HDPE, ściśle przylegającą do jego powierzchni i chroniącą dodatkowo przed uszkodzeniami mechanicznymi w czasie transportu. Do obrotu handlowego ser sprzedawany jest w blokach około 4,0 kg oraz paczkowany 300g.
Idealny jako przękąska do wina lub piwa.

ser_carski_13sztzbiorcze1zbiorcze2
Szczegóły

Smak i zapach

Charakterystyczne dla sera długodojrzewającego. Smak subtelny, pełny, słodkawy, w serach starszych dopuszcza się lekko gorzki.

Barwa

Intensywnienie żółta,jednolita w całej masie.

Kształt i wygląd

Kawałki sera 300g.Boki proste lub lekko zaokrąglone.Wierzch i spód lekko wypukły.Zapakowane w folię PAPE i kartonik kolorowy z nadrukiem.

Skórka

Gładka, mocna, sucha, pokryta powłoką polioctanu winylu, dopuszcza się lekkie odciski form i małe powierzchniowe skazy.

Pojawiające się pod skórką kryształki nie są cechą dyskwalifikującą ser z obrotu.

Jest to zjawisko krystalizacji aminokwasów.

Oczkowanie

Oczka okrągłe i owalne, wielkości nie przekraczającej dużej wiśni, dopuszcza się pojedyncze oczka orzeszynowate i nieregularne oraz nieliczne szczelinki i orzeszynę przy skórce.

Przeznaczenie

Dla wszystkich sektorów rynku konsumenckiego z wyjątkiem osób uczulonych na białko mleka.

Waga

Kod Ean

opakowania jednostkowego

Waga opakowania jednostkowego 300g

5901773001117

Waga op.zbiorczego

Kod Ean

opakowania

zbiorczego

Waga opakowania zbiorczego 4 szt x 300g=1,20kg

5901773001124

Wykaz sklepów i hurtowni na terenie kraju posiadających w ofercie ser carski z Hajnówki.

W przypadku braku sera w podanych niżej punktach prosimy o kontakt z kierownikiem hurtowni lub stoiska nabiałowego celem uzupełnienia asortymentu sera. Dane kontaktowe zamieszczone są na stronach internetowych danego odbiorcy. Osoby zainteresowane wprowadzeniem sera carskiego do swojej oferty lub uzupełnieniem poniższej listy proszone są o kontakt z działem handlowym OSM w Hajnówce – tel 85 6829543, 85 6829544, 85 6829545 lub pocztą elektroniczną.

Sieć sklepów

Sieć AUCHAN

Białystok
ul. Produkcyjna 84

Białystok
ul. Hetmańska 16

Bydgoszcz
ul. Mariana Rejewskiego 3

Gdańsk
ul. Szczęśliwa 3

Warszawa
ul. Górczewska 124

Łomianki
ul. Brukowa 25

Warszawa
ul. Modlińska 8

Piaseczno
ul. Puławska 46

Płock
ul. Wyszogrodzka 140

Rumia
ul. Grunwaldzka 108

Sieć LECLERC

Warszawa
ul. Jutrzenki 156

Warszawa
ul. Ciszewskiego 15

Łódź
ul. Inflancka 45

Sieć ARHELAN

Bielsk Podlaski (Sklep nr 15)
ul. Mickiewicza 178A

Sokółka (Sklep nr 19)
ul Białostocka 126

Białowieża (Sklep nr 49)
ul. Grudkowska 3

Białystok (Sklep nr 50)
ul. Chrobrego 10A

 

Społem PSS Białystok

Białystok (Sklep nr 15)
ul. Wrocławska 15

Białystok (KEN)
ul. H. Kołłątaja

Białystok (Sklep nr 18)
ul. Mieszka I

Białystok (Sklep nr 53)
ul. Bojary

Białystok (Sklep nr 45 – OPAŁEK)
ul. M.C. Skłodowskiej

Białystok (Sklep nr 88)
ul. Gajowa

Białystok (Sklep nr 146 – DELIKATESY)
ul. Rynek Kościuszki

Hurtownie

Niepołomice (Wigo)
ul. Grabska8

Białystok (SOT)
ul. Handlowa 4

Chorzów (SOT)
ul. Piekarska 1/3

Kraków (SOT)
ul. Półłanki 82

Sosnowiec (SOT)
ul. Wojska Polskiego 138A

Wrocław (SOT)
ul. Brodzka 10

Szczecin (SOT)
al. Wojska Polskiego 198F

Kielce (SOT)
ul. Skrajna 58

Poznań (SOT)
ul. Jasielska 8A

Białystok (Centrum Dystrybucji Wędlin Panda)
ul. Ignatki 40/7

Białystok (SPOŁEM PSS)
ul. Dojnowska 65

Warszawa (HURTOWNIA BAG – POL)
ul. Modularna 12

Nowy Sącz (DOMINIK)
ul. Dojazdowa 3

Chrzanów (ART-MLECZ)
ul. Śląska 64a

Pozostali ODBIORCY

Warszawa (SUPERSAM)
ul. Puławska 131

Warszawa (TOP MARKET)
ul. Powstańców Śląskich 108A

Warszawa (WSS ŚRÓDMIEŚCIE)
ul. marszałkowska 126/134

Hajnówka (SKLEP FIRMOWY OSM)
ul. Batorego 1

Hajnówka (SPOŁEM PSS HAJNÓWKA SDH)
ul. 3 maja 47

Hajnówka (SPOŁEM PSS HAJNÓWKA SUPERMARKET BATORY)

Białystok (SELGROS)
ul. Produkcyjna 86

Białystok (CUKIERNIA HORT-CAFE)
ul. M C. Skłodowskiej

Kraków (LIMONA)
Plac Rybitwy C30

Hajnówka (EMMA-HAJNÓWKA)
Stoisko piekarniczo cukiernicze w Markecie Kaufland

Hajnówka (LEWIATAN)
ul. Bielska

Białowieża (PROMYK)
ul. Waszkiewicza

Białowieża (ANISE)
ul. Ogrodowa 9

Białowieża (JARZĘBINKA)
ul. Olgi Gabiec 11

    • „Oko na Żubra” ser typu szwajcarskiego. Ser produkowany jest z mleka pasteryzowanego. W czasie procesu dojrzewania kształtują się jego cechy sensoryczne. Ser ten charakteryzuje się łagodnym, aromatycznym, orzechowym smakiem i zapachem. Starsze sery mogą mieć smak lekko pikantny i gorzkawy.

oko_na_zubra oko_zubra_1

Jego oczka wielkości czereśni to skutek działania bakterii propionowych, które w trakcie dojrzewania sera przekształcają kwas mlekowy na kwas propionowy wydzielając między innymi dwutlenek węgla.

„Oko na Żubra” jest doskonałym smakołykiem na co dzień i od święta. Polecany dla młodszych i starszych jako doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka i wapnia.

Waga sera – bloki ok. 4,00 kg

    • Ser edamski typu holenderskiego – smak delikatny, łagodny z lekkim posmakiem pasteryzacji, dopuszcza się lekko kwaśny – waga: bloki 4 kg oraz ser plasterkowany 100g, 150g, 300g.

edamski_blok_1_m edamski_plastry_2_m edamski_plastry_1_m

  • Ser gouda typu holenderskiego – smak delikatny, łagodny z lekkim posmakiem pasteryzacji, dopuszcza się lekko kwaśny – waga: bloki 4kg oraz ser plasterkowany 100g, 150g, 300g.

gouda_plastry_2_mgouda_plastry_1_m

Smak i zapach Łagodny, delikatny, z lekkim posmakiem pasteryzacji, dopuszcza się lekko kwaśny, lekko pikantny.
Barwa Żółta, jednolita w całej masie, dopuszcza się lekkie przebarwienia przy skórce.
Konsystencja Miąższ w miarę miękki, elastyczny, jednolity w całej masie.
Kształt i
wygląd
Plastry – 150g ℮ i 300g ℮ w opakowaniu.
Oczkowanie Nieliczne, wielkości grochu, dopuszcza się pojedyncze orzeszynowate.
Przeznaczenie Dla wszystkich sektorów rynku konsumenckiego z wyjątkiem osób uczulonych na białko mleka.
Kod 5901773001049-150 g ℮ – 10 szt w kartonie
5901773001070-300 g ℮ – 5 szt w kartonie
    • Ser morski typu holenderskiego – smak pikantny ostry lekko słony, dopuszcza się lekko kwaśny. Bloki 4kg.

morski_blok_1_m

    • Ser podlaski typu holenderskiego – smak łagodny lekko pikantny, lekko kwaśny z lekkim posmakiem pasteryzacji. Bloki 4kg.

podlaski_blok_1_m

image description

    • Masło extra 200g, masło extra osełka 250g, masło extra osełka luz

maslo_extra_1_m maslo_oselka_1_m maslo_oselka_2_m maslo_oselka_3_m maslo_oselka_4_m

    • Twaróg hajnowski mielony o zawartości 9% i 4% tłuszczu, waga 0,5 kg i 1 kg

twarog_poltlusty twarog_tlusty

    • Twaróg hajnowski o zawartości 9%, 4%, 0,5% tłuszczu krajanka, waga od 0,5 kg do 0,7 kg

krajanka_1_m

krajanka_2_m

krajanka_3_m

    • Twaróg hajnowski klinek waga od 0,4 kg do 0,6 kg o zawartości tłuszczu 9% i 4%

klinek_1_m

klinek_2_m

klinek1

    • Twaróg hajnowski klinek 250g 9%, 4% i 0,5% tłuszczu

klinek_3_m

klinek_4_m

klinek_5_m

Produkcja twarogów 250g odbywa się w sposób całkowicie zautomatyzowany w technologii formowej bezchustowej, przy wykorzystaniu kotłów twarożkarskich zamkniętych (koagulatorów). Wszystkie elementy urządzeń mające kontakt z produktem wykonane są z materiałów posiadających atesty i certyfikaty, a urządzenia są wykonane zgodnie z zasadami GMP i posiadają świadectwa producenta.

Twaróg pakowany jest na automatycznej maszynie pakującej, wytwarzającej opakowania z głębokotłoczonej i zgrzewanej folii dolnej, w połączeniu ze zgrzewaną folią górną. Opakowanie twarogu w formie tacki jest wygodne dla konsumenta, estetyczne oraz pozwala na powtórne jego zamknięcie.